Λόγια...Άνεμοι της Ψυχής

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΔΙΣΑΚΙΑ

Για το μυθιστόρημα «ΛΙΛΙΘ και ΛΑΣΘΙΝΙΑ» του Μιχάλη Γριβέα Γράφει ο Αντώνης Δεσύλλας

Για το μυθιστόρημα «ΛΙΛΙΘ και ΛΑΣΘΙΝΙΑ» του Μιχάλη Γριβέα Γράφει ο Αντώνης Δεσύλλας

 

Επιστροφή στο μυθιστόρημα για τον Μιχάλη Γριβέα, μετά την ομολογουμένως και επί τριετία επιτυχή πορεία της συλλογής διηγημάτων του με τίτλο ΑΝΕΛΚΥΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ», που όπως πληροφορούμαστε εξαντλήθηκε και επανεκδίδεται, ο Μιχάλης συνεχίζει με τέταρτο κατά σειρά μυθιστόρημα που -όπως και τα προηγούμενα-χαρακτηρίζεται από την πρωτοτυπία στην επινόηση και στη δομή του.    

Στη «Γυάλα» του Μιχάλη Κ. Γριβέα, η έμπνευση οδηγεί ευρηματικά το λογοτεχνικό κείμενο ως το «τέλος» και γίνεται ανάγκη επαφής με τη μαγεία, ψηλαφίζοντας αντίδοτο στον πόνο που παραφυλάει τη σκέψη. Η φαντασία οριοθετεί ή οριοθετείται από την πραγματικότητα μέσα από  απρόσμενα διαφορετικούς χαρακτήρες.

Στο μυθιστόρημα που ακολούθησε με τίτλο «Ο «ΘΕΟΣ» της Ρουλέτας» Παράξενα γεγονότα εκτυλίσσονται γύρω στο 2061 μ.Χ. Τα σύνορα των χωρών έχουν θρυμματιστεί και μια παγκόσμια κυβέρνηση διαφεντεύει τις τύχες όλης της ανθρωπότητας. Όλης; Ίσως όχι! Ασυνήθιστοι άνθρωποι ξεπηδούν από τρία διαφορετικά μέρη της Γης.

Ενώ στο ιστορικό μυθιστόρημα «ΑΚΡΟΝ» ο Γριβέας παιχνιδίζει με τον χρόνο συστρέφοντας κι επιμηκύνοντας την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, ξεκινώντας με την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους και φτάνοντας στο επέκεινα του 21ου αιώνα.
Εδώ στο νέο του μυθιστόρημα «ΛΙΛΙΘ και ΛΑΣΘΗΝΙΑ» έχουμε να κάνουμε με μία ενδιαφέρουσα «σύμπλευση» της επιστημονικής και λογοτεχνικής πορείας του Μιχάλη Γριβέα.

Εν ολίγοις, η υπόθεση του έργου είναι βατή σε χώρο σε χρόνο και σε χαρακτήρες των δύο βασικών πρωταγωνιστών! Δύο νέοι  επιστήμονες, εκείνη τοπογράφος, εκείνος μαθηματικός συναντιούνται σε ένα από τα πιο αγαπημένα νησιά του Αιγαίου, στην Αμοργό και σμίγουν αρχικά σε επαγγελματική και μετέπειτα σε ερωτική σχέση… Όλα είναι φυσιολογικά

Μια παραδοξότητα αναδύεται από τα έγκατα της Αμοργού.
Μυστηριώδης σπηλιά εμφανίζεται ξαφνικά κάτω από το κρεμαστό μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας.
Παράξενα φαινόμενα συμβαίνουν σ’ αυτή με αποτέλεσμα να στέκεται αδύνατη η χαρτογράφησή της.
Η Αθηναία Τοπογράφος Λασθινία καλείται να λύσει το πρόβλημα.
Ο αμφιλεγόμενος καλόγερος Σεραφείμ ζει κρυφές παραισθήσεις και οράματα μέσα στη σπηλιά.
Έρωτας και επιστήμη χορεύουν το ταγκό του “Ησαΐα”.

  Στο μυστηριώδες, όσο και πρωτότυπο   αυτό μυθιστόρημα, τα γεγονότα τρέχουν καταιγιστικά το ένα μετά το άλλο, με συνεχείς ανατροπές τόσο σε επίπεδο σχέσεων των προσώπων, όσο και σε επίπεδο χώρου και χρόνου. Έτσι ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον δημιουργείται στον αναγνώστη  που σίγουρα δεν επιθυμεί κρατώντας το συγκεκριμένο βιβλίο στο χέρι, έχοντας κάποιες αναμονές απ’  αυτό, να βρεθεί σε «μελό» καταστάσεις. Αντίθετα ο αναγνώστης του νέου αυτού μυθιστορήματος του Μιχάλη Γριβέα, μέσα από τις 262 σελίδες του θα ακολουθήσει εναλλακτικές διαδρομές; Ανάμεσα στον έρωτα, το μυστήριο, την επιστήμη, το υπερφυσικό…

Η λογική και η επιστήμη συγκρούονται με τη θρησκοληψία και την παραδοξότητα.

  Δεν έχουμε να κάνουμε με μαγικό ρεαλισμό, όπως σε άλλα βιβλία του Γριβέα, εδώ εισβάλλει το υπερκόσμιο, το μεταφυσικό που αποζητά να μείνει απαραβίαστος  ο  χώρος και προς χάρη του απαραβίαστου δίνεται η «μάχη» με την επιστήμη που τελικά θα επικρατήσει αλλά… με απώλειες!!!

 

Το μυθιστόρημα “Λίλιθ και Λασθινία” ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ το 2018 στον 36ο Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.)
Γνωστός στο Κερκυραϊκό Αναγνωστικό κοινό ο Μιχάλης Γριβέας, αφού έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς δύο μέχρι σήμερα παρουσιάσεις βιβλίων του σε ανοικτό χώρο σε εκδηλώσεις στη διάρκεια της Έκθεσης Βιβλίου του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Κέρκυρας στην Πάνω Πλατεία, ενώ το νέο του μυθιστόρημα παρουσιάζεται στο Αθηναϊκό Αναγνωστικό κοινό στις 2 Ιουλίου Παρασκευή ώρα 20.00 στον Πολυχώρο Αλεξάνδρεια. (Οικία Καραγάτση στην Πλατεία Αμερικής) 

 

Επόμενο Άρθρο

Προηγούμενο Άρθρο

Θα χαρώ πολύ να γράφετε σχόλια που θα βοηθήσουν στην δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου. Τών παθών κρίσει καί ασκήσει περιγιγνόμεθα, πρότερον δέ ή κρίσις εστί. (Με την κρίση και την άσκηση κυριαρχούμε πάνω στα πάθη μας, μα η κρίση είναι το πρώτο). - Πλούταρχος

© 2024 Λόγια…Άνεμοι της Ψυχής