Λόγια...Άνεμοι της Ψυχής

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΔΙΣΑΚΙΑ

Της ξαπλώστρας το ανάγνωσμα! – Δισακιά Μαριαλένα

Της ξαπλώστρας το ανάγνωσμα!

Καλοκαίρι, και τα βιβλιοπωλεία, κάνουν χρυσές δουλειές, αν και πολλές φορές αυτές τις χρυσές δουλειές τις κάνουν οι εκδότες. Ένα βιβλιαράκι για την παραλία ρε αδελφέ, όπως και να ‘χει θα το πάρουμε. Όχι ότι διαβάζουμε όλο το χρόνο, δεν υπάρχει, νεκρός χρόνος για διάβασμα, πως να διαβάσεις μέσα στο τρένο η το τρόλεϊ, κουνάει σε σπρώχνουν, πως μπορούν κάποιοι να το κάνουν, κανείς δεν καταλαβαίνει , ούτε καν και ο ίδιος που διαβάζει, εκτός αν είναι ο κύριος που συνάντησα προχτές, ήξερε καλά γιατί κρατούσε το βιβλίο (ανάποδα) για να μπορεί να κοιτάει το μπούστο της απέναντι δεσποινίδος  ανενόχλητος. Κουλτούρα σου λέει το διάβασμα στα Μ.Μ.Μ.

Πας στην παραλία, νοικιάζεις μια ξαπλώστρα, ομπρελίτσα, λάδια, κρέμες, όλα τσεκ, και το βιβλίο ανά χείρας. Το ότι κάποιος μπορεί να  παρατηρήσει πως αλλάζεις σελίδα κάθε λεπτό και κεφάλαιο μετά από κάθε βουτιά δεν περνάει καν από το μυαλό σου. Σιγά μην ασχοληθείς με την λόγο- τεχνία. Ένα βιβλίο, ελαφρύ και ανέμελο θες. Έτσι για να περάσει ώρα μην βαρεθείς στην θάλασσα. Τι να κάνεις τόσες ώρες που πρέπει να κάτσεις να ξέρο – ψηθείς; Πως θα έρθεις πίσω στο κλεινόν άστυ, άσπρη; Θα είσαι η ντροπή του φθινοπώρου. Το χειμώνα δεν διαβάζεις, γιατί απλά το χειμώνα έχεις άλλα προβλήματα με το σπίτι, με τον άντρα, τα παιδιά, το γράψιμο, (αχ ναι πόσα like παίρνεις όταν ανεβάζεις εκείνα τα υπέροχα στιχάκια σου ε; )που χρόνος για βιβλία. Μαζί με το κρύο έρχεται το Facebook  (όχι ότι σου λείπει το καλοκαίρι) και η τηλεόραση, να γκρεμίσουν τον νεκρό σου χρόνο, και να γεμίσεις συντρίμμια τον εγκέφαλό σου.

Φυσικά και θα διαλέξεις κάτι που είδες στην τηλεόραση, αφού η όμορφη παρουσιάστρια στο πρότεινε, είναι φανταστικό βιβλίο σίγουρα. Ναι σίγουρα αυτό θα επιλέξεις. Που να κάθεσαι να ασχολείσαι τώρα να διαβάσεις Πλάτωνα, Φλωμπέρ και τέτοιους. Α πα πα δεν σου φτάνει ο ήλιος που σε καίει κατακούτελα, να κάψεις και εγκεφαλικά κύτταρα με αυτά; Παίζει ρόλο και ο συγγραφέας, ρε παιδί μου, αν δεν είναι γνωστός από το Facebook, γιατί να τον διαβάσεις; Να μπορείς να του στείλεις ένα αίτημα φιλίας, να έχεις μια άμεση επαφή μαζί του, αλλιώς τι να το κάνεις το βιβλίο; Άσε που ένα τέτοιο υπέροχο βιβλίο, αφού όλοι το λένε, δε μπορεί να μείνει χωρίς μια φωτογράφιση. Μια selfie μαζί του και το σχόλιο του συγγραφέως, να σε ακολουθεί. «Γλυκιά μου – γλυκέ μου είσαι τόσο καλός που με διαβάζεις» ζάχαρη και πετιμέζι, τα λόγια του, και εσύ από κάτω «Μα είσαι φανταστικός/η γράφεις τόσο υπέροχα θεά/ε μου, δεν χορταίνω να σε διαβάζω!» Η χαρά του ενδοκρινολόγου στην συνταγογράφηση χαπιών σακχάρου, που το ρίξαμε όλοι! Είναι νομίζεις λίγο αυτό; Να σε αποκαλεί μάτια μου και ομορφιά μου ο/η “γνωστός” συγγραφέας. Το γνωστός στο Facebook, είναι μεγάλη διάκριση. Τι να μας πει ο Ουγκώ, χωρίς στάτους, και εικονογραφημένα τσιτάτα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ποιος τον ξέρει καλέ; Πόσα like έχει, σιγά μην ασχοληθούμε με ξεπερασμένες γραφές, άκου εκεί τώρα τίτλος «Η βουή και η μανία» κάποιου Φώκνερ, άσε μας πουλάκι μου εγώ θέλω να χαλαρώσω, θέλω να ζήσω την δική μου ζωή και όχι να διαβάζω φανταστικές ζωές άλλων, που στην τελική δεν τους έχω φίλους σε κανένα social. Θέλω απλά χαλαρά πράγματα στην ξαπλώστρα μου, να λέω ότι το διάβασα σε μια μέρα, τόσο υπέροχο ήταν. Δεν έχω χρόνο να ψάχνω τι θέλει να πει ο συγγραφέας. Μια ερωτική ιστορία θέλω, να με αφήσει να ονειρευτώ, αυτό που η μάνα μου δεν με άφησε να κάνω και πίεση στην πίεση με έκανε να πάρω τον άχρηστο, που τώρα παίζει ρακέτες με τον γιο μας, και μου έχει δημιουργήσει απίστευτο πονοκέφαλο,με τα τάκα τούκα  και δεν μπορώ να αλλάξω σελίδα να τραβήξω μια νέα selfie στο βιβλίο μου!

 

Καλές διακοπές!

Χωρίς βιβλίοπροτάσεις! Διαβάστε από περιοδικό, μέχρι Μίκη Μάους. Από καλημέρα ζωή, μέχρι καληνύχτα έρωτα. Ότι και να ‘ναι διαβάστε παιδιά.

Επόμενο Άρθρο

Προηγούμενο Άρθρο

Θα χαρώ πολύ να γράφετε σχόλια που θα βοηθήσουν στην δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου. Τών παθών κρίσει καί ασκήσει περιγιγνόμεθα, πρότερον δέ ή κρίσις εστί. (Με την κρίση και την άσκηση κυριαρχούμε πάνω στα πάθη μας, μα η κρίση είναι το πρώτο). - Πλούταρχος

© 2024 Λόγια…Άνεμοι της Ψυχής