Λόγια...Άνεμοι της Ψυχής

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΔΙΣΑΚΙΑ

Το παραστράτημα μιας “κούκλας” – Κατερίνα Δήμτσα

H Barbie Millicent Roberts, από το Wisconsin των ΗΠΑ, έφτασε ήδη τα 60 έτη. Είναι ένα παιχνίδι. Μια κούκλα. Ωστόσο, έχει εξελιχθεί σε ένα φαινόμενο. Μια εικονική φιγούρα, που αναγνωρίζεται από εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο, έχει παραμείνει μια δημοφιλής επιλογή για περισσότερο από έξι δεκαετίες – μια κάπως πρωτοφανή άθλο για μια κούκλα στον τομέα των παιχνιδιών. Είναι, επίσης, αναμφισβήτητα, το αρχικό «επηρεάζον» των νεαρών κοριτσιών, προωθώντας μια εικόνα και έναν τρόπο ζωής που φιλοδοξούν να είναι παρόμοια με τον δικό της στυλάτο κόσμο.

Στα 60 της, πώς η Barbie έχει ενισχύσει την υποστήριξη στις γυναίκες και τα κορίτσια ; Όταν η Barbie γεννήθηκε, πολλά παιχνίδια για τα νεαρά κορίτσια εντάσσονταν στην κατηγορία “κούκλα – μωρό”, ενθαρρύνοντας στο κοριτσίστικο μυαλό το ρόλο της μητρότητας και διαιωνίζοντας την ιδέα ότι ο μελλοντικός ρόλος ενός κοριτσιού θα χαρακτηρίζεται από το νοικοκυρά και μητέρα. Έτσι η Barbie γεννήθηκε από την επιθυμία να δώσει τα κορίτσια κάτι περισσότερο. Ηταν ένα πρότυπο μόδας με τη δική της καριέρα, η ενσάρκωση της ιδέας ότι τα κορίτσια θα μπορούσαν παίζοντας να φανταστούν στο μέλλον τους εαυτούς τους, σε διαφορετικούς ρόλους, ήταν στο επίκεντρο της μάρκας . Ωστόσο, στο «κάτι παραπάνω» που δόθηκε κάτι υπολείπονταν για την σε βάθος ενδυνάμωση των κοριτσιών.Μια Barbie θα μπορούσε βασικά να περιγραφεί ως «πράκτορας της γυναικείας καταπίεσης».

Η εστίαση στο παιχνίδι που “μεγαλώνει”, με τέλεια μαλλιά, ένα τέλειο σώμα, μια πληθώρα από ρούχα, μια de facto σεξουαλική σωματική διάπλαση, και μια τέλεια πρώτη αγάπη (τον εξίσου τέλειο Ken) έχει επικριθεί όλα αυτά τα χρόνια για την διαιώνιση ενός διαφορετικού είδους ιδανικών, που επικεντρώνεται γύρω από την εικόνα του σώματος, με επικίνδυνες συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία των κοριτσιών. Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά μιμούνται τους κοινωνικούς κανόνες και αφομοιώνουν μηνύματα σχετικά με τους ρόλους των φύλων.

Οι πρώτες μελέτες στη δεκαετία του 1930 από τους Kenneth και Clark έδειξαν ότι μικρά έγχρωμα κορίτσια επέλεξαν πιο συχνά να παίξουν με μια λευκή κούκλα, καθώς η λευκή κούκλα θεωρήθηκε πιο όμορφη – μια αντανάκλαση της εσωτερίκευσης συναισθημάτων ως αποτέλεσμα ρατσισμού. Η ίδια υπόθεση – ότι τα κορίτσια που παίζουν με Barbie μπορεί να εσωτερικεύσουν το μη ρεαλιστικό σώμα που η ίδια προωθεί δήθεν αθώα – αποτέλεσε το αντικείμενο της έρευνας και αυτό που είναι σαφές είναι πως οι γονείς συχνά αγνοούν τις πιθανές επιπτώσεις στην εικόνα του σώματος για τα παιδιά τους κατά την αγορά παιχνιδιών.

Μια ομάδα ερευνητών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2006, διαπίστωσε ότι τα νεαρά κορίτσια ηλικίας μεταξύ πέντε και επτά χρονών που εκτέθηκαν σε ένα βιβλίο με εικόνες της κούκλας Barbie, έδειξαν μεγαλύτερη δυσαρέσκεια προς τις αναλογίες του σώματός τους και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση στο τέλος της μελέτης, σε σύγκριση με νεαρά κορίτσια που είχαν δείξει ένα βιβλίο με εικόνες της κούκλας Emme (μια κούκλα μόδας με τη σωματοδομή του “μέσου ανθρώπου”) ή μια ιστορία χωρίς εικόνες. Μια άλλη μελέτη δέκα χρόνια αργότερα διαπίστωσε ότι η έκθεση σε κούκλες Barbie ίσως οδηγήσει σε εξιδανίκευση του αδύνατου σώματος, παρουσιάζοντας πως τα κορίτσια που εκτίθενται σε αδύνατες κούκλες τρώνε λιγότερο.

Η έκθεση σε ανθυγιεινές, μη ρεαλιστικές και ανέφικτες εικόνες σώματος σχετίζεται με το ρίσκο ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών. Πράγματι, η αυξανόμενη επικράτηση συμπεριφορών που αγγίζουν τις διατροφικές διαταραχές ακόμη και στους μη δυτικούς πολιτισμούς έχει συνδεθεί με την έκθεση στα Δυτικά ιδεώδη της ομορφιάς.

Με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τις Διαταραχές Εικόνας Σώματος και τις πολιτιστικές πιέσεις προς τα νεαρά κορίτσια, πολλοί γονείς έχουν αρχίσει να αναζητούν πιο “ενδυναμωτικά” παιχνίδια για τις κόρες τους. Ο κατασκευαστή της Barbie, Mattel το 2016 ξεκίνησε μια επετειακή σειρά της Μπάρμπι, ως ωδή στους διαφορετικούς σωματότυπους, τα μεγέθη, τους τύπους μαλλιών και το δέρμα. Αν και τίποτα δεν άλλαξε ριζικά στη βιομηχανία της κούκλας και τον αψεγάδιαστο κόσμο της, αυτές οι προσθήκες είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, επιτρέποντας κορίτσια να παίζουν με κούκλες μεγαλύτερης ποικιλομορφίας.

Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που θα ήθελαν να δοθεί σημασία και σε άλλα χαρακτηριστικά ενός προτύπου, πέρα από την ομορφιά. Ένα από τα πράγματα στα οποία έδινε πάντα έμφαση η Barbie είναι η εμφάνιση . Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το να είναι οι Barbie ελκυστικές, θηλυκές ή girly. Αλλά τα κορίτσια δεν είναι αυτές οι μόνες ποιότητες που θα πρέπει να φροντίσουν για να έχουν.

Οταν τα παιδιά παίζουν, ενσαρκώνουν αυτό που θα ήθελαν να είναι στο μέλλον.

Επόμενο Άρθρο

Προηγούμενο Άρθρο

Θα χαρώ πολύ να γράφετε σχόλια που θα βοηθήσουν στην δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου. Τών παθών κρίσει καί ασκήσει περιγιγνόμεθα, πρότερον δέ ή κρίσις εστί. (Με την κρίση και την άσκηση κυριαρχούμε πάνω στα πάθη μας, μα η κρίση είναι το πρώτο). - Πλούταρχος

© 2024 Λόγια…Άνεμοι της Ψυχής