Λόγια...Άνεμοι της Ψυχής

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΔΙΣΑΚΙΑ

Ο Μέγας Ιεροεξεταστής με τον Δημήτρη Βερύκιο



Ο Μέγας Ιεροεξεταστής

Θέατρο ΕΚΣΤΑΝ
ΕΚΣΤΑΝ (Καυτατζόγλου 5 & Πατησίων, ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ)

Πληροφορίες – κρατήσεις: 2130210339, 6977359312

Ερμηνεία, σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

Μουσική σύνθεση, βιολοντσέλο, Ιησούς: ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Ενδυματολογική επιμέλεια: ΜΠΕΤΥ ΛΥΡΙΤΗ

Πέμπτη βράδυ και ακολουθώ την πρόταση ενός φίλου να πάμε σε μια εναλλακτική παράσταση. Ο Μέγας Ιεροεξεταστής, μου λέει, το έχει ξαναδεί αλλά ναι θέλει να πάει ξανά!
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι λοιπόν και από το έργο του Αδελφοί Καραμαζὠφ.
Ο χώρος και το περιβάλλον άκρως φιλικό!
Η είσοδος προσιτή για όλους!


Όχι δεν είμαι κριτικός θεάτρου αλλά και σίγουρα δεν γράφω με κριτική σκέψη ή διάθεση. Απλά σας έχω συνηθίσει όταν κάτι με ενθουσιάζει να σας γράφω δυό λόγια για το πως και τι είδα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν το κάνω συχνά, μάλλον το κάνω σπάνια.
Δεν είχα ρωτήσει καν τί περίπου θα δω. Ο φίλος (Σταμάτης Γαλάνης) γνωρίζοντας με δεν με είχε προετοιμάσει εσκεμμένα.
Το έργο γνωστό και φυσικά ποια είμαι εγώ να μιλήσω για τον Ντοστογιέφσκι. Ξεκινά η παράσταση, νοιώθω πως κάτι με χτυπάει στο στομάχι. Η παρουσία του Δημήτρη Βερύκιου επιβλητική, ενώ του Σταύρου Παργινού διακριτικά έντονη! Από την πρώτη πρόταση καταλαβαίνω πως κάτι διαφορετικό συμβαίνει. Η ερμηνεία του Δημήτρη Βερύκιου καθηλωτική δίχως μια στιγμή υπερβολής με μετέφερε σε εκείνο το σκοτεινό κελί της ψυχής μου! Η απέραντη εκκωφαντική σιωπή του Σταύρου Παργινού ξύπνησε την συνείδηση μου!
Τα λόγια με παρέσυραν σε ένα μακρινό ταξίδι, που είχα χρόνια να κάνω, με ξεναγό τη φωνή του Δημήτρη Βερύκιου και την αγγελική μουσική του Σταύρου Παργινού στα πιο σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής μου!
Ένοιωσα, όπως είπα και μετά το τέλος της παράστασης, σαν να με είχε χτυπήσει κάποιος για να με αφυπνίσει. Χρειάστηκα χρόνο για να καταλάβω τι είχε συμβεί μέσα μου!
Μετά την παράσταση μας περίμενε φιλόξενα ένα ποτήρι κρασί, μια παρεΐστικη συντροφιά για μια όμορφη κουβέντα πάνω σε ότι είχαμε βιώσει την τελευταία ώρα.
Ο ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής Πάνος Σταθόγιαννης, ήταν εκεί ( σε κάθε παράσταση είναι και κάποιος άλλος) για να ξεκινήσει την κουβέντα με την δική του ματιά στο έργο. Έφυγα μεσάνυχτα και επέστρεψα σπίτι. Είχα ακόμα την φωνή του Δημήτρη Βερύκιου στα αυτιά μου και το τσέλο του Σταύρου Παργινού. Οι ερωτήσεις που το κοινό έκανε με βάλαν στην σκέψη πως όποιος ή όποια αποφασίσει να πάει να το απολαύσει καλό είναι να πάρει μαζί, από το χέρι την ψυχή του.
Δεν σας συστήνω συχνά, όπως είπα και στην αρχή κάποια παράσταση, όμως εδώ δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Μιλάω για μια ξενάγηση στα βάθη στης ψυχής σας!

Δισακιά Μαριαλένα



 

 

Επόμενο Άρθρο

Προηγούμενο Άρθρο

Θα χαρώ πολύ να γράφετε σχόλια που θα βοηθήσουν στην δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου. Τών παθών κρίσει καί ασκήσει περιγιγνόμεθα, πρότερον δέ ή κρίσις εστί. (Με την κρίση και την άσκηση κυριαρχούμε πάνω στα πάθη μας, μα η κρίση είναι το πρώτο). - Πλούταρχος

© 2024 Λόγια…Άνεμοι της Ψυχής