Λόγια...Άνεμοι της Ψυχής

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΔΙΣΑΚΙΑ

Βιβλιοπαρουσίαση Ηλία Στόφυλα – Μεταθανασία

 

ΗΛΙΑΣ ΣΤΟΦΥΛΑΣ, Ο ΑΤΙΘΑΣΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Ηλίας Στόφυλας

 

Γράφει ο Αντώνης Ευθυμίου

 

«Ποίηση είναι όλα εκείνα που δε φωνάξαμε, μια πράξη ηρωική». Κάπως έτσι αντιλαμβάνεται τη μητέρα των τεχνών ο νεοφώτιστος Σπετσιώτης ποιητής και Υποψήφιος Διδάκτωρ της Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Ηλίας Στόφυλας. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του, εμφώλευαν εντός του οι ακραίοι ενεστώτες και τα αντηχεία της ύπαρξης. Ήταν η παρατεταμένη κύηση ενός αγνοούμενου ψιθύρου, μιας ανεπίδοτης φωνής, που πάσχιζε να μετουσιωθεί σε λέξεις. Ένα κρύο μεσονύχτι του Μαγιού έσπασε το απόστημα της σιωπής και «ξεπήδησε» το πρώτο του ποίημα, που το βάφτισε «Ενύπνιο», καθώς γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του βραδινού του ύπνου.

Έκτοτε, πέρασαν μέρες, μήνες, χρόνια κι ήρθαν κι άλλοι πνευματικοί τοκετοί. Οι ασύνταχτες σκέψεις βρήκαν επιτέλους καταφύγιο στα χαρακώματα των στίχων του. Κι ο ποιητής, πλήρης εαυτών, ένιωσε έτοιμος για το επόμενο άλμα. Έτσι, τον Ιούνιο του 2020 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις 24 Γράμματα η πρώτη του ποιητική συλλογή με τον ιδιαίτερο τίτλο «Μεταθανασία».

 

Η επιλογή του τίτλου δεν ήταν τυχαία. Άκουσε πρώτη φορά αυτή τη λέξη σε μία εκπομπή, όπου συζητούσαν το θέμα της ευθανασίας και την χρησιμοποίησε στο ποίημά του «Μετάγγιση ύψους»: «Κάθε φορά που προσπαθούσα – ξεχείλιστος ήλιο – να φωτοσυνθέσω τη μεταθανασία». Αυτό το «Μετά» πριν την «Αθανασία» είναι η πεμπτουσία της κοσμοθεωρίας του. Πάντα κοιτούσε μακριά, πέρα απ’ το επέκεινα. Όταν οι άλλοι πνίγονταν στα νερά της στασιμότητας, εκείνος θωρούσε το είδωλο πίσω απ’ τον καθρέφτη.

Η συλλογή απαρτίζεται από 41 ετερόκλητα ποιήματα. Στην αριθμολογία ο αριθμός «41» συμβολίζει την ελπίδα, την ασφάλεια, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Αυτά είναι ορισμένα και από τα στοιχεία της προσωπικότητας του ποιητή.

Τα θέματα της ποίησής του είναι ποικίλα: οι ανεπιτυχείς κι ανεκπλήρωτοι θάνατοι, τα δριμύ συνηγορώ στον έρωτα, η αδάμαστη ανυπαρξία, η ανάθεση ζωής, η τοπογραφία της ψυχής, το ακραίο τίποτα κ.ά. Εν ολίγοις, τον ενδιαφέρει το διαιώνιο δίπολο του έρωτα και του θανάτου. Όμως, είναι έκδηλο πως αυτό που κυρίως τον βασανίζει είναι το οικείο άγνωστο, αυτή η «δεύτερη κρυφή, αγέννητη ζωή» που τον ακολουθεί, όπως χαρακτηριστικά λέει σε ένα τραγούδι του ο ποιητής και στιχουργός Ισαάκ Σούσης.

Βέβαια, τον απασχολούν και πολλά σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως η κοινωνική αδικία, η καταπίεση, η κοινωνική υποκρισία, η διαρκώς αυξανόμενη σήψη, η ταυτότητα φύλου και η πολιτική αναλγησία απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Πηγή της έμπνευσής του αποτελεί ο πόνος· αυτός, όμως, που εγκυμονεί την ευτυχία. Τον εμπνέουν τα τραύματα που γίνονται θαύματα, τα αναβαλλόμενα αισθήματα που μετατρέπονται σε ανεπάγγελτους έρωτες και τα δάκρυα που κυλούν στο περίγραμμα του γέλιου μας.

Με την αιχμηρή του πένα ξύνει τα τρίσβαθα της ανθρώπινης συνείδησης και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αναβολή κι αδράνεια. Δυστυχώς, «στο συμπόσιο των απόντων δεν μπόρεσε να παραστεί»… Ο Ηλίας Στόφυλας είναι ένας ριζοτόμος της ψυχής, που μέσα από τους στίχους του αναζητά τον αναγραμματισμό της συντριβής του. Η κάθε λέξη που χρησιμοποιεί φέρει το δικό της ειδικό βάρος κι όλες μαζί συνθέτουν ένα ιδιότυπο μωσαϊκό, που μοιάζει με ευαγγέλιο, αποκηρυγμένο και ιερό συνάμα.

Μέσα στην ποίησή του ενυπάρχουν όλοι οι αγαπημένοι του ποιητές και συγγραφείς: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Κώστας Ταχτσής, Μαρσέλ Προυστ, Κική Δημουλά, Νίκος Καρούζος, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης και Κοσμάς Πολίτης. Μαζί με αυτούς, περίοπτη θέση έχουν οι σημαντικοί άλλοι, οι καθημερινοί άνθρωποι που τον επηρέασαν χωρίς να το γνωρίζουν. Εξάλλου, ο ίδιος ο ποιητής λέει: «χρωστώ τα πάντα σε ένα θηριώδες ελάχιστο».

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία (Πολιτεία, Ιανός, Πρωτοπορία), καθώς και από τον ίδιο τον εκδοτικό οίκο:

https://24grammata.com/product/924/

Η πρώτη παρουσίαση  του βιβλίου θα γίνει στον τόπο καταγωγής του ποιητή στις Σπέτσες την Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
Στο Ηρώον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σπετσών.


Για το βιβλίο θα μιλήσουν
Παύλος Παρασκευαίδης – Φιλόλογος – συγγραφέας
Καλομοίρα Αργυρίου – Κουμπή Θεολόγος – συγγραφέας
Βασίλης Μπακίρας Φιλόλογος
Μαρία Κατσουράνη Φιλόλογος
Συντονισμός εκδήλωσης
Ευγενία Φραγκιά Αντιδήμαρχος του Δήμου Σπετσών – Θεολόγος
Ο συγγραφέας στο τέλος της εκδήλωσης θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα.


Η συντέλεια του νόστου

Μετά τον θάνατό μου,
φίλησα στο στόμα τους φονιάδες μου.
Πήρα απ’ το χέρι τον γκρεμό
κι έφθασα
ως τη συντέλεια του νόστου.
Στο μέρος που συνοικούν
όλα τα μαζί τα επικηρυγμένα,
τα μετάρσια εγώ,
ο αντιπερισπασμός του ξεχασμού.
Κόλλησα στο στήθος τα βήματα της ερημιάς μου
και περπάτησα
μέχρι να βρω το αίμα των αγίων.
Το τέλειο αντίδωρο.
Με ένα δριμύ συνηγορώ στον έρωτα
και με το όνειρο να συσπάται μέσα μου,
βρήκα τη νέα μου κατοικία.
33
Μεταθανασία
Ανάμεσα στους ερυθρόλευκους ανθώνες
και τις ασημένιες πεταλούδες.
Έκλεισα το φως
και ξάπλωσα πάνω στο πτώμα μου.
Είχα, πια, έναν ολόκληρο θάνατο μπροστά μου,
να διαμαρτύρομαι,
που πεθαίνω με τέτοια λεπτομέρεια.

Ηλία Στόφυλα

 

Επόμενο Άρθρο

Προηγούμενο Άρθρο

Θα χαρώ πολύ να γράφετε σχόλια που θα βοηθήσουν στην δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου. Τών παθών κρίσει καί ασκήσει περιγιγνόμεθα, πρότερον δέ ή κρίσις εστί. (Με την κρίση και την άσκηση κυριαρχούμε πάνω στα πάθη μας, μα η κρίση είναι το πρώτο). - Πλούταρχος

© 2024 Λόγια…Άνεμοι της Ψυχής