Λόγια...Άνεμοι της Ψυχής

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΔΙΣΑΚΙΑ

Γράφει για το νέο βιβλίο της Δισακιάς Μαριαλένας ο συγραφέας Αντώνης Δεσύλλας


Γράφει ο Αντώνης Δεσύλλας
για το βιβλίο
“Η σκιά της μάνας”
της
Δισακιάς Μαριαλένας
Νουβέλα από τις εκδόσεις Αττικός – Αγγελάκης

Η Μαριαλένα Δισακιά, μία νέα φωνή στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας,  επιχειρεί για πρώτη φορά σε πεζογράφημα με εκτενέστερη υπόθεση, με τη νουβέλα της, με τίτλο «Η σκιά της μάνας», που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΑΤΤΙΚΟΣ και που θα παρουσιαστεί στο φιλαναγνωστικό  κοινό  της Αθήνας τον Σεπτέμβρη.

Η μέχρι σήμερα παρουσία της με ποίηση, διηγήματα και θεατρικό έργο δείχνουν ότι η Μαριαλένα τολμά σε κάθε είδος γραφής και αυτό γιατί έχει εμπιστοσύνη στο λόγο, που εκφράζει με τα κείμενά της. Είναι ένας λόγος δίχως ωραιοποιήσεις ως προς το περιεχόμενο, την εικόνα και την αλήθεια  της περιγραφόμενης κοινωνικής πραγματικότητας. Εκεί που οι πολλοί κινούνται, όχι στα σαλόνια, σε ονειρικές καταστάσεις και σε παλάτια, αλλά στην σκληρή καθημερινότητα για την επιβίωση, στην πόλη που «τρώει» τα παιδιά της, στα ανεκπλήρωτα όνειρα και στο «περιθώριο» που η ίδια η κοινωνία της μεγαλούπολής   δημιουργεί και πλαισιώνει με την ύπαρξή της, εκεί η Μαριαλένα επενδύει λογοτεχνικά δημιουργώντας ένα δικό της στυλ για τη λογοτεχνία της «Άγριας Πόλης». Την άγρια πόλη της συγγραφέας, που όμως δεν τη φοβόμαστε γιατί μας είναι οικεία, γιατί είμαστε εμείς οι ίδιοι, σε μία λογοτεχνική εκδοχή, που, επί του προκειμένου στη νουβέλα της Μαριαλένας «ΣΥΝυπάρχουμε», είναι ο καθρέφτης μας. Με τους πρωταγωνιστές της νέας της νουβέλας με τη Δάφνη και τον Δαβίδ, την Κατερίνα, τη Μαριάνθη, την Καίτη, τη Γωγώ, άτομα που η συγγραφέας βρίσκει τον τρόπο να τους κάνει όλους συμπαθείς, ακόμη και στις παρεκτροπές τους, μας συνδέουν κοινά στοιχεία. Η Μαριαλένα με τη μέχρι τώρα λογοτεχνική της παρουσία υψώνει μία κραυγή αγωνίας, μία κραυγή διαμαρτυρίας για τις αδικίες που η ίδια η κοινωνία έχει δημιουργήσει όχι για όλους, αλλά γι αυτούς που κινούνται στα πλαίσια του περιθωρίου της. Όχι κατ’ ανάγκη τους «περιθωριακούς», τους ανθρώπους του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά εμάς τους ίδιους που ένα τερτίπι της ζωής, μία συγκυρία της στιγμής μπορεί να μας φέρει στον ίδιο παρανομαστή με τους πρωταγωνιστές των έργων της Μαριαλένας.  Λόγος γραφής γλαφυρός, όχι απλά, ρεαλιστικός, απογυμνωμένος από κάθε τι το περιττό – για να δείχνει όμορφος!

« Η Σκιά της Μάνας» είναι μια ιστορία των ανθρώπων της διπλανής πόρτας που την κρατάμε στο χέρια μας ως αναγνώστες και την κρατάμε στο νου και την καρδιά μας παρατηρώντας τα τόσα στοιχεία που μας συνδέουν μαζί της!!!      



                                    Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Η Κέρκυρα σήμερα” ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (έτος ίδρυσης 1993) με την υπογραφή του Αντώνη Δεσύλλα μόνιμο κάτοικο της Κέρκυρας.  Συγγραφέας 9 βιβλίων. Πρώην Διευθυντής Διοικητικού στην εταιρεία Υπ. Παιδείας. Σπούδασε στο Πολιτικών Επιστημών /Παντείου.   

Επόμενο Άρθρο

Προηγούμενο Άρθρο

Θα χαρώ πολύ να γράφετε σχόλια που θα βοηθήσουν στην δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου. Τών παθών κρίσει καί ασκήσει περιγιγνόμεθα, πρότερον δέ ή κρίσις εστί. (Με την κρίση και την άσκηση κυριαρχούμε πάνω στα πάθη μας, μα η κρίση είναι το πρώτο). - Πλούταρχος

© 2024 Λόγια…Άνεμοι της Ψυχής