Λόγια...Άνεμοι της Ψυχής

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΔΙΣΑΚΙΑ

Γράφει για το νέο βιβλίο του Ανδρέα Μασούρα ο συγραφέας Αντώνης Δεσύλλας

 

Τριάντα τέσσερις Στροφές και Τρία Τέταρτα

                                                                                 

του Ανδρέα Μασούρα 
από τις εκδόσεις ΑλΔε

Με ιδιαίτερα έντονο ποιητικό λόγο, ο συγγραφέας, μας παρουσιάζει στη συλλογή του Τριάντα τέσσερις στροφές και τρία τέταρτα” ένα πρωτότυπο λογοτεχνικό δημιούργημα που θίγει καίρια σημεία της ζωής και της καθημερινότητας. Λόγος μεστός που εμφανίζει ένα ανανεωτικό για τη λογοτεχνία μας στοιχείο.

   Ποίηση, με ευρήματα ελευθερίας ή κείμενα ποιητικά; Σε κάθε περίπτωση, κείμενα ή ποιήματα μιας ζωής, πληρωμένα με μια ζωή. Λογοτεχνικός λόγος από μία κατακτημένη

σοφία που προέρχεται από τις εμπειρίες, το καταστάλαγμα ζωής. Λογοτεχνικές διαπιστώσεις με κορύφωση την αποδοχή, ότι, η ζωή δεν μας δόθηκε απλά για να μας δοθεί αλλά για να τη ζήσουμε…

Λίγα λόγια για τον τίτλο (ο συγγραφέας επεξηγεί) : «Λένε ότι αν κάποιος καταφέρει να κάνει τριάντα πέντε ελεύθερες στροφές γύρω από τον εαυτό του και ολοκληρώνοντάς τες σταματήσει στο σημείο ακριβώς αυτό που είχε ξεκινήσει, μετά μπορεί  να περπατήσει ευθεία και με σταθερά βήματα, ανεπηρέαστος, από το αίσθημα του ιλίγγου…»

ΚΥΚΝΕΙΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ: Είν’ η ζωή μια διαδρομή με μέση, τέλος και αρχή. Τα πρώτα σου τα βήματα να τα ξεχάσεις δεν μπορείς γιατί απλά είν’ αδύνατο να τα θυμάσαι

  Παίζοντας με το σκοινί της διελκυστίνδας της ζωής, πότε τραβώντας και συγκρατώντας το με όλη τη δύναμή του,  και πότε αφήνοντας το ν’ απλωθεί όσο γίνεται σ’ ένδειξη αδυναμίας ο Μασούρας αναδεικνύει κάθε πτυχή της ύπαρξης, μεταφέροντας στο λογοτεχνικό χώρο με τα 84 ποιητικοπεζογραφήματά του στιγμές της καθημερινότητας.

Με ποίηση που έχει αφηγηματικό χαρακτήρα:

                                         

«…Είμ’ ένας άνθρωπος απλός,
αλλά και σύνθετος μαζί,
στον πάτο άγγιξα πολλές φορές
κι άλλες ακούμπησα κορφή,
φύση ανήσυχη κι απλή, κι ίσως για όλα ικανός
απ’ το να μπω στη φυλακή…
μέχρι να βγω πρωθυπουργός.»

  Όσο και πεζά κείμενα στοχαστικά και τόσο ποιητικά, που ακόμη και  η συντομία τους  τα κάνει να μοιάζουν «Χαϊκού»!!!

 «Οι κακοί πάνω στη γη πάντα ήτανε λιγότεροι από τους καλούς.
Τα φυτοφάγα ζώα πάντα περισσότερα από τα 

σαρκοφάγα…»

Τρόπος έκφρασης προσωπικός, όσο και απαραίτητος στο χώρο της λογοτεχνίας, προβάλει αλήθειες της καθημερινότητας, σκέψεις και συναισθήματα που καλύπτουν  τις απαιτήσεις  του αναγνώστη για ένα σύγχρονο πρωτοποριακό ανάγνωσμα. 

Αλληγορικός σε πολλά από τα κείμενά του και σε άλλα αντισυμβατικός, επιχειρεί να ταράξει τα νερά του εφησυχασμού και το πράττει με επιτυχία.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Είναι ελεύθερος έχει δύο γιους. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τον κινηματογράφο.

Το ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΤΕΤΑΡΤΑ είναι το πρώτο του βιβλίο.

Επόμενο Άρθρο

Προηγούμενο Άρθρο

Θα χαρώ πολύ να γράφετε σχόλια που θα βοηθήσουν στην δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου. Τών παθών κρίσει καί ασκήσει περιγιγνόμεθα, πρότερον δέ ή κρίσις εστί. (Με την κρίση και την άσκηση κυριαρχούμε πάνω στα πάθη μας, μα η κρίση είναι το πρώτο). - Πλούταρχος

© 2024 Λόγια…Άνεμοι της Ψυχής