Λόγια...Άνεμοι της Ψυχής

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΔΙΣΑΚΙΑ

ΔΕΚΑ (ΠΙΘΑΝΩΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ) ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ – Σταμάτης Γαλάνης

 

 

                    ΔΕΚΑ (ΠΙΘΑΝΩΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ) ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

  1. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Ξεκινήστε με το να συντάξετε ένα ανανεωμένο, καθαρογραμμένο και καλοστημένο βιογραφικό σημείωμα. Πρώτα από όλα να φροντίστε να είστε ειλικρινείς και να μην προσπαθήσετε να «υπερ-πουλήσετε» τον εαυτό σας. Ό,τι καταγράψετε στο βιογραφικό σας, είναι σίγουρο ότι θα το βρείτε μπροστά σας στην πορεία, είτε στην συνέντευξη, είτε στην αυτή καθαυτή εργασία. Να μεριμνήσετε επίσης να είστε εύστοχοι και συνοπτικοί στις αναφορές σας καταγράφοντας τα βασικά ορόσημα δίχως να αναλύσετε με υπερβολή την κάθε πτυχή της σταδιοδρομίας σας. Η ανάλυση αυτή είναι κομμάτι της συνέντευξης για την όποια θέση προκύψει και όχι μια ενδελεχής περιγραφή της πορείας σας στον χώρο εργασίας. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε ενδιαφέροντα και άλλες σπουδαίες αποχρώσεις της ζωής σας, όπως για παράδειγμα ότι είστε skipper σε ιστιοφόρο, ή ότι ασχολείστε με την συγγραφή ή το ψάρεμα. Ένας γεμάτος, πολυπράγμων άνθρωπος είναι σίγουρα αρκετά πιο ενδιαφέρον από έναν μονότονο. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε σεμινάρια ή εκπαιδεύσεις έχετε λάβει μέρος στο παρελθόν. Ενισχύουν την προσθετική αξία σας για τον επόμενο εργοδότη σας και παρέχουν αποδείξεις των σημείων της εξελικτικής πορείας σας.
  2. ΣΥΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ. Είτε με οικειοθελής αποχώρηση, είτε με καταγγελία συμβάσεως – όποιος και να είναι ο λόγος που φύγατε από την εργασία σας, θα πρέπει να εξασφαλίσετε να έχετε λάβει συστατικές επιστολές είτε από τους άμεσα προϊσταμένους σας, είτε από το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού. Θα τις χρειαστείτε. Καλό είναι επίσης, να έχετε κρατήσει επαφές και τηλέφωνα επικοινωνίας και να τις έχετε ενημερώσει ότι θα σπεύσετε να αναζητήσετε νέα εργασία. Είναι σημαντικό όταν μια επαγγελματική σχέση τελειώνει, να τελειώνει μόνο στα χαρτιά της αποχώρησης και όχι κοινωνικά. Κάποια στιγμή ενδέχεται να χρειαστείτε τις επαφές σας, όπως ακριβώς ενδέχεται να σας χρειαστούν και αυτές το ίδιο. Κάθε επαγγελματική σχέση, οφείλει να τελειώνει με αξιοπρέπεια και επαγγελματισμό.
  3. ΥΠΟΜΟΝΗ. Ο λαός μας λέει συχνά ότι «όποιος βιάζεται, σκοντάφτει», και φυσικά δεν έχει άδικο. Δεν χρειάζονται βιασύνες όταν πρόκειται για την εύρεση μιας εργασίας που θα αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας σας. Είναι καλύτερο να περιμένετε να εργαστείτε κάπου που θα εμπνέεστε και θα απολαμβάνετε αρκετά κομμάτια (αν όχι και όλα) της εργασίας σας. Σίγουρο είναι δε, ότι ιδανική εργασία είναι δύσκολο να υπάρξει. Όλες θα έχουν τις περιπέτειες τους, τις απαιτήσεις και τις δύσκολες στιγμές τους. Το να βρείτε όμως κάτι ολοένα πιο κοντά στην προσωπικότητα, τις ικανότητες και τις δικές σας απαιτήσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Επομένως, μην βιαστείτε να πάρετε αυτό που θα σας προσφερθεί πιο άμεσα, εκτός φυσικά αν είστε τόσο τυχερός να είναι αυτό που σας ταιριάζει απόλυτα. Η υπομονή μπορεί να σας ζημιώσει ψυχολογικά ή οικονομικά, αλλά στο τέλος θα σας αποζημιώσει με μια εργασία που θα είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που είστε, επομένως θα είναι και πιο ευχάριστη όταν θα την πραγματοποιείτε.
  4. ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ και ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Το να είναι κανείς άνεργος δεν λέει τίποτα. Έχει συμβεί σε όλους μας, και θα συμβαίνει διαρκώς μέσα στον σύγχρονο και ραγδαίως εναλλασσόμενο κόσμο που ζούμε. Το να είναι ωστόσο κανείς «άεργος» δυστυχώς σημαίνει πολλά, και σίγουρα δεν βοηθάει σε τίποτα. Ο χρόνος που δεν θα παράγεται έργο κάπου και για κάποιον άλλο, θα μπορεί να μετατραπεί σε χρόνο που θα παράγετε έργο για εσάς, την οικογένεια σας ή τους στενούς σας φίλους. Και γιατί όχι, και για εθελοντισμό! Μέσα στον χρόνο αυτό, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε την ενδοσκόπηση σας. Να βρείτε τους λόγους που ενδεχομένως κάτι δεν κάνατε καλά πριν, και αν όλα ήταν πραγματικά άψογα από την πλευρά σας, τότε θα έχετε κάνει ειρήνη μέσα σας, για την έκβαση των πραγμάτων. Ο χρόνος που θα προκύψει από την ανεργία σας μπορεί να σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμος και ωφέλιμος. Μπορείτε να τον εκμεταλλευτείτε και να ενδυναμώσετε όσα θεωρείτε ότι χρειάζεται να ενδυναμώσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να εξελίξετε τις ικανότητες σας στον χειρισμό υπολογιστών (IT). Ακόμα και να αποκτήσετε πτυχίο ECDL, αν δεν το έχετε ήδη κάνει. Μπορείτε εξίσου να φρεσκάρετε την ή τις ξένες γλώσσες που γνωρίζετε. Μην αφήσετε τον χρόνο να πάει χαμένος! Οτιδήποτε «δώσετε» στον εαυτό σας, είναι σίγουρο ότι θα το βρείτε μπροστά σας κάποια στιγμή που θα το χρειαστείτε. Η ενασχόληση σας επίσης με κάποιο χόμπι ή γενικά με όσα έχετε στερηθεί και σας ευχαριστούν, θα προσδώσει θετικά σημεία στην μεταβαλλόμενη ψυχολογία σας.
  5. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ – ΕΜΒΕΛΕΙΑ. Να μεριμνήσετε να στείλετε το βιογραφικό σας ΠΑΝΤΟΥ. Και όταν λέμε παντού, εννοούμε να φροντίσετε να έχετε εισέλθει σε όλες τις πλατφόρμες ευρέσεως εργασίας, όπως για παράδειγμα η Jooble, η Randstad, τα Kariera και Skywalker και πολλές ακόμα. Πολύ χρήσιμο είναι δε, να έχετε φτιάξει την δική σας σελίδα στο LinkedIn και σε όποια άλλη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Μπορείτε επίσης να καταθέσετε το βιογραφικό σας σημείωμα, φτιάχνοντας και σχετικό λογαριασμό σε sites μεγάλων εταιριών όπου και παρέχουν αυτή την ευκαιρία. Το να είστε κομμάτι του database ενός HR τμήματος μιας εταιρίας, μόνο κακό δεν είναι. Ποτέ δεν ξέρετε από που θα έρθει η επικοινωνία για την εργασία που επιθυμείτε. Όσο περισσότερο «παίξετε» με τις πιθανότητες, τόσο οι πιθανότητες θα σας αποζημιώσουν.
  6. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΣΗΣ. Μην διστάσετε να στέλνετε βιογραφικά σημειώματα σε θέσεις οι οποίες δεν φαίνονται αρχικά να ταιριάζουν εντελώς με την κατάρτιση, τις ικανότητες ή την επαγγελματική σας πορεία. Ποτέ δεν ξέρετε πως και που μπορείτε να ταιριάξετε. Πολλοί εργοδότες δίνουν σημασία στην ευρύτερη επαγγελματική εμπειρία ενός ανθρώπου και όχι πάντα στα κοινά σημεία που ενδεχομένως απαιτεί μια θέση. Επίσης, αρκετές εταιρίες παρέχουν μια περίοδο προσαρμογής στην θέση και σχετική εκπαίδευση στο αντικείμενο. Αυτό που μετράει αρχικά είναι το προφίλ σας να πλησιάζει αρκετά το ολιστικό μήνυμα της περιγραφής θέσεως.
  7. NAYSAYERS! Μην ακούτε τις ΣΕΙΡΗΝΕΣ! Και οι σειρήνες αυτές, τις περισσότερες φορές είναι οι φίλοι, οι γνωστοί του στενού μας κοινωνικού κύκλου, και δυστυχώς κάποιες φορές, ακόμα και οι γονείς μας. «Δεν «κάνεις» εσύ για αυτή την δουλειά!» «Σου λείπουν τα προσόντα» «Μμμ, τα αγγλικά σου δεν είναι και τόσο καλά» «Ζητούν πτυχίο πανεπιστημίου, το οποίο δεν διαθέτεις» «είναι μεγαλύτερη θέση, ποτέ δεν θα τα καταφέρεις να την κερδίσεις» «δεν έχεις την κατάλληλη προϋπηρεσία» «πάρε τώρα αυτό που σου δίνουν και μην λες πολλά» και πολλά ακόμα ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ από το μυαλό και την ψυχολογία σας. Ευτυχώς, γνωρίζετε τον εαυτό και τις δυνατότητες σας (μαζί και με τα αδύναμα σημεία του προφίλ σας) πολύ καλύτερα από τον καθένα. Στον ορυμαγδό του κόσμου άλλωστε, γνωρίζουμε ότι τα αρνητικά σχόλια περισσεύουν, ενώ τα θετικά συνήθως αναζητούνται στο μικροσκόπιο. Πιστέψτε στις δυνάμεις σας, ονειρευτείτε και τολμήστε το καλύτερο δυνατό για εσάς.
  8. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Πριν πάτε στην συνέντευξη είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνετε μια σχετική έρευνα για την εταιρία ή την επιχείρηση που επιθυμείτε να εισέλθετε. Πρώτον διότι οφείλετε να γνωρίζετε πρωτίστως για εσάς, τι είδους εταιρία ή επιχείρηση είναι αυτή και τι συνθήκες εργασίας ενδεχομένως θα συναντήσετε. Δεύτερον, διότι θα έχετε την ευκαιρία να επιδείξετε στην συνέντευξη το ενδιαφέρον σας για την εταιρία, την ιστορία, το όραμα, τα ορόσημα και τις καταξιώσεις της. Όπως εμείς έχουμε στείλει το βιογραφικό μας σημείωμα, έτσι και η εταιρία μας δίνει το δικό της βιογραφικό, μέσω της έρευνας μας. Αν πρόκειται για μια εταιρία με καταστήματα λιανικής, τότε καλό είναι να έχουμε κάνει κάποια επίσκεψη σε αυτά. Το διαδίκτυο επίσης παρέχει πολυάριθμες πληροφορίες, από ιστορική αναδρομή μέχρι και οικονομικούς ισολογισμούς, επομένως πολλές από αυτές μπορούν να φανούν χρήσιμες. Σε κάθε περίπτωση, η γνώση για την εκάστοτε εταιρία μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο μας για την ημέρα της συνέντευξης, και αποτελεί ένα καλό στοιχείο ότι έχουμε προετοιμαστεί με επαγγελματισμό και ότι διαθέτουμε αντίληψη.
  9. ΕΜΦΑΝΙΣΗ. Την ημέρα της συνέντευξης οφείλετε, εκτός από «διαβασμένοι», να είστε και ιδιαίτερα περιποιημένοι και εμφανίσημοι. Και με αυτό δεν εννοώ το παλιό καλό κλισέ του «κουστουμιού» και της «γραβάτας». Αν φυσικά νιώθετε άνετα με αυτά και θέλετε να τα υποστηρίξετε, τότε φυσικά και μπορούν να αποτελέσουν την ενδυματολογική σας επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να «φορέσετε» την καλύτερη σας εμφάνιση, και φυσικά το καλύτερο σας χαμόγελο. Η ένδυση επίσης, αποτελεί και ένα κριτήριο σεβασμού και εκτίμησης προς την άλλη πλευρά. Αν δεν είστε ευθυγραμμισμένοι με τις επιταγές της άνεσης και της αισθητικής, τότε ενδεχομένως να δώσετε και την αντίστοιχη εικόνα στον μελλοντικό πιθανό εργοδότη. Τέλος, την ημέρα της συνέντευξης, να είστε συνεπής στο ραντεβού. Αν τυχόν, για κάποιο λόγο αργήσετε, να φροντίσετε να ενημερώσετε όσους σας περιμένουν. Θα εκτιμηθεί!
  10. ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ. Να είστε αληθινοί και αυθεντικοί. Όπως καταγράψαμε και στο σημείο 1 για το βιογραφικό σας, αυτό σημειώνουμε και εδώ: Δεν υπάρχει λόγος ούτε να διατυπώνετε υπερβολές, ούτε να προσπαθήσετε να «υπερ-πουλήσετε» τον εαυτό σας. Ένας λόγος ευθύς, ισορροπημένος και αυθεντικός θα σταθεί σύμμαχος σας. Είναι γνωστό σε εσάς, αλλά ακόμα περισσότερο και στον πιθανό μελλοντικό εργοδότη σας, ότι έχετε δυνατότητες και ικανότητες. Άλλο τόσο εξίσου γνωστό είναι ότι θα έχετε και σημεία προς βελτίωση. Στην κοινότυπη ερώτηση που πιθανώς θα δεχτείτε να απαντήσετε ποια είναι αυτά, να μην διστάσετε να αναφέρετε 1-2 σημεία τα οποία γνωρίζετε ότι χρειάζεστε εξέλιξη και να αναφέρετε συγκεκριμένα σε ποιο σημείο αυτής της εξέλιξης βρίσκεστε. Πχ. «Χρειάζομαι να ακούω περισσότερο τους άλλους» ή «δεν πρέπει να είμαι ανυπόμονος σε κάτι» ή «νιώθω ότι έχουν «σκουριάσει» τα αγγλικά μου».. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μας ταλαιπωρούν, και αυτό είναι φυσικό όταν θέλουμε να προχωρήσουμε. Το πρώτο στάδιο της εξέλιξης ενός ατόμου άλλωστε, είναι η αυτογνωσία και η ενδοσκόπηση. Αν γίνονται αυτά, τότε βρίσκεστε σε σωστό δρόμο.

 

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ. ΜΙΛΗΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ. ΙΣΩΣ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ Η ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ Ο,ΤΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΣΑΣΤΑΝ ΠΡΙΝ.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

Σταμάτης Γαλάνης

 

Επόμενο Άρθρο

Προηγούμενο Άρθρο

Θα χαρώ πολύ να γράφετε σχόλια που θα βοηθήσουν στην δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου. Τών παθών κρίσει καί ασκήσει περιγιγνόμεθα, πρότερον δέ ή κρίσις εστί. (Με την κρίση και την άσκηση κυριαρχούμε πάνω στα πάθη μας, μα η κρίση είναι το πρώτο). - Πλούταρχος

© 2024 Λόγια…Άνεμοι της Ψυχής